Zawód – Technik żywienia i usług gastronomicznych – kierunek dla absolwentów szkół branżowych I stopnia w zawodzie kucharz.
Technik żywienia i usług gastronomicznych – słuchacze przygotowują się do zdania egzaminu z
kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
To coś dla wielbicieli gotowania, którzy chcą profesjonalnie zająć się przygotowywaniem potraw i
napojów, organizować przyjęcia okolicznościowe oraz komponować posiłki dla różnych odbiorców,
także tych którzy szczególnie dbają o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną.
GŁÓWNE ZADANIA ZAWODOWE
- ocenianie jakości żywności,
- planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywanie usług gastronomicznych,
- ekspedycja potraw i napojów
- stosowanie języka obcego zawodowego
WAŻNE INFORMACJE
- nauka jest bezpłatna, trwa 4 semestry, odbywa się w trybie zaocznym (soboty i niedziele) średnio
co dwa tygodnie - słuchacze odbywają miesięczne, nieodpłatne praktyki zawodowe
- słuchacze zdają egzamin zawodowy z kwalifikacji HGT.12
- słuchacze zdają egzamin maturalny