Technik żywienia i usług gastronomicznych

Zawód – Technik żywienia i usług gastronomicznych – kierunek dla absolwentów szkół branżowych I stopnia w zawodzie kucharz.

Technik żywienia i usług gastronomicznych – słuchacze przygotowują się do zdania egzaminu z
kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
To coś dla wielbicieli gotowania, którzy chcą profesjonalnie zająć się przygotowywaniem potraw i
napojów, organizować przyjęcia okolicznościowe oraz komponować posiłki dla różnych odbiorców,
także tych którzy szczególnie dbają o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną.

GŁÓWNE ZADANIA ZAWODOWE

  • ocenianie jakości żywności,
  • planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
  • organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej,
  • wykonywanie usług gastronomicznych,
  • ekspedycja potraw i napojów
  • stosowanie języka obcego zawodowego

WAŻNE INFORMACJE

  • nauka jest bezpłatna, trwa 4 semestry, odbywa się w trybie zaocznym (soboty i niedziele) średnio
    co dwa tygodnie
  • słuchacze odbywają miesięczne, nieodpłatne praktyki zawodowe
  • słuchacze zdają egzamin zawodowy z kwalifikacji HGT.12
  • słuchacze zdają egzamin maturalny