Technik technologii żywności

Zawód – Technik technologii żywności – kierunek dla absolwentów szkół branżowych I stopnia w zawodach: piekarz, cukiernik, przetwórca mięsa

Technik technologii żywności to kierunek związany żywnością oraz technologią jej wytwarzania.
Technik organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych na powierzonym
odcinku produkcji. Bada nowoczesne techniki i technologie oraz opracowuje różne asortymenty
produktów żywnościowych. Obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów
spożywczych.

GŁÓWNE ZADANIA ZAWODOWE

  • opracowywanie receptur żywnościowych
  • wykorzystywanie nowoczesnych i tradycyjnych technik i technologii produkcji żywności;
  • planowanie i nadzorowanie procesów produkcji żywności
  • kontrola jakości surowców i półproduktów na każdym etapie procesu technologicznego
  • stosowanie języka obcego zawodowego

WAŻNE INFORMACJE

  • nauka jest bezpłatna, trwa 4 semestry, odbywa się w trybie zaocznym (soboty i niedziele) średnio
    co dwa tygodnie
  • słuchacze odbywają miesięczne, nieodpłatne praktyki zawodowe
  • słuchacze zdają egzamin zawodowy z kwalifikacji SPC.07
  • słuchacze zdają egzamin maturalny