Zawód – Technik technologii żywności – kierunek dla absolwentów szkół branżowych I stopnia w zawodach: piekarz, cukiernik, przetwórca mięsa
Technik technologii żywności to kierunek związany żywnością oraz technologią jej wytwarzania.
Technik organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych na powierzonym
odcinku produkcji. Bada nowoczesne techniki i technologie oraz opracowuje różne asortymenty
produktów żywnościowych. Obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów
spożywczych.
GŁÓWNE ZADANIA ZAWODOWE
- opracowywanie receptur żywnościowych
- wykorzystywanie nowoczesnych i tradycyjnych technik i technologii produkcji żywności;
- planowanie i nadzorowanie procesów produkcji żywności
- kontrola jakości surowców i półproduktów na każdym etapie procesu technologicznego
- stosowanie języka obcego zawodowego
WAŻNE INFORMACJE
- nauka jest bezpłatna, trwa 4 semestry, odbywa się w trybie zaocznym (soboty i niedziele) średnio
co dwa tygodnie - słuchacze odbywają miesięczne, nieodpłatne praktyki zawodowe
- słuchacze zdają egzamin zawodowy z kwalifikacji SPC.07
- słuchacze zdają egzamin maturalny